Kjører du mest korte avstander frem og tilbake i byen, vil du kanskje ha en bil som passer bra til akkurat det. Bybiler er ofte mindre biler med kort hjulavstand, lavt drivstofforbruk og effektiv utnyttelse av plassen. I denne artikkelen kan du lese mer om hvilke egenskaper en god bybil bør ha.
Omtrent 1,7 millioner nordmenn bor i en av de største byene i Norge (Oslo, Stavanger/Sandnes, Bergen, Trondheim). For bilen betyr dette mindre plass, flere uoversiktlige situasjoner og mye småkjøring. Dette byr også på mindre parkeringsplasser, hvor det er komfortabelt med en liten bil med god svingradius.
Den allmenne oppfattelsen er at et bybil er en liten bil. Mange peker på bestselgeren VW Golf, Nissan Leaf eller Audi A3 som den riktige størrelsen, men det finnes også mindre biler enn dette. Eksempler i denne kategorien er Toyota Yaris, Renault Zoe og VW Up. Hvilken størrelse som er best, avhenger av ditt behov. Tror du at du i enkelttilfeller vil kjøre med mye bagasje, flere passasjerer eller vil du ha noe bedre kjørekomfort er kanskje de noe større bilene det riktige valget for deg.
Til felles for alle bybiler er at de skal løse mange oppgaver, og må by på fleksibilitet og smarte løsninger. Selv om mange av bilene kan virke relativt like er det variasjoner du må se etter. Er bagasjerom viktigere enn plass i baksetet? Er kjørekomfort det viktigste for deg? Ta også med i vurderingen at selv om du kjøper bilen som en bybil for hverdagskjøring kan det hende at du bruker den for å reise på hytta, ferie, eller til handleturer på Ikea. Hører du til gruppen med stort plassbehov for reise eller shopping – skal du se etter en bil med fleksibelt baksete, og gjerne ski luke.
Småkjøring er ikke optimalt for enkelte bilmotorer. Dette gjelder primært dieselmotorer som har behov for lengre kjøreturer iblant for at partikkelfilteret ikke skal bli tett. Om det blir mye småkjøring vil vi heller anbefale en elbil, hybridbil eller bensinbil.
På grunn av lavere avgifter for bompasseringer er elbil et populært valg i byen. Prisene er betydelig lavere for elbil, og for en aktiv sjåfør utgjør dette en betydelig sum per måned. Du kan se prisene her.
Dersom du ikke har egen parkeringsplass eller garasje med mulighet for ladning bør du finne ut hvilke andre lademuligheter du har. Finnes det kommunale ladestasjoner i nærheten, hvordan er lademulighetene på jobb, hvor lang tid tar det å fullade bilen på en hurtiglader?
Det finnes mange gode elbiler som passer som bybil. Nissan Leaf har vært et populært valg, det samme har VW e-Golf og BMW i3. Men det finnes også et stort utvalg i den mindre klassen Renault Zoe, VW e-UP og Peugeot e-208.
De fleste moderne biler har ryggekamera eller sensorer, noe som kan være til stor hjelp på trange parkeringsplasser eller når du skal lukeparkere. Noen biler har også parkeringsassistent som kan gjøre jobben for deg.
Til en bybil kan du også vurdere om førervarslings-system med kollisjonsvarsling, blindsonesensorer eller integrert GPS er noe du vil ha i bilen din.
Ta kontakt med oss om du ønsker hjelp til å finne en bil som passer dine behov. Vi har alle størrelser og en rekke ulike merker.