5 tips til deg som skal velge familiebil | MyCar

Bruktbilmagasinet

5 tips til deg som skal velge familiebil

Alle familier er forskjellige, og har naturlig nok ulike krav til bilen. Her kan du lese om de mest vanlige egenskapene en familiebil skal ha, og hva du bør tenke på når du velger din neste bil.

1. Kartlegg alle behov

Familiebilen skal løse mange oppgaver, det er derfor viktig at du kartlegger alle og hele familiens behov før du kjøper en bil som skal passe familien i flere år.

-      Hvor mange er dere i familien, og står ytterligere familieforøkelse på trappen i perioden dere planlegger å bruke bilen?

-      Har dere, eller planlegger dere, å skaffe dere kjæledyr som trenger plass i bilen?

-      Skal bilen brukes til å trekke henger eller campingvogn?

-      Skal barna ha plass til venner i bilen?

-      Har dere hobbyer som krever spesielle egenskaper for eksempel plass til ski?

-      Ønsker dere ekstra baksete-komfort med skjermer i nakkestøttene eller foldbart bord for barna i baksetet?

Hvor mye dette påvirker bilkjøpet vil variere, men dette er emner det kan være smart å tenke over før du kjøper ny bil.

2. Tenk sikkerhet for hele familien

Som forelder er sikkerheten til barna alltid i fokus, dette gjelder også i bilen. Det blir stadig funnet opp nye sikkerhetsfunksjoner i bilen, men dessverre er trafikksikkerhet fortsatt et aktuelt tema da det fremdeles mange ulykker som skjer i trafikken.

Sikkerhet er viktig også for bilprodusentene, og vi ser at krasjtester får mye oppmerksomhet. Euro NCAP er standardtesten som sammenligner biler.  Euro NCAP måler hvordan biler som krasjer ivaretar sikkerheten til fører og passasjerer. Både barn og voksne. Les mer og se ratingen her.

Sikkerhetssystemene til moderne biler blir stadig bedre. De fleste biler som selges i dag har ESP (stabilitets kontroll), ABS (blokkeringsfritt bremsesystem), Adoptiv Cruise Control. En nyere familiebil bør også ha blindsonesensor, nødbremsassistent og aktiv filholder. Husk også å sjekke både mønsterdybde og egenskapstester av dekkene før du kjøper bil.  

Har du en stor familie med flere små barn kan det være verdt å sikre seg at det er plass til nok barneseter med Isofix-fester.

3. Velg stor nok familiebil

Det er vanskelig å bedømme hvor stor familiebil du trenger, derfor deler vi dette opp i to behovs områder: Antall seter, plass for passasjerer, og plass til bagasje.

Passasjerer

Hvor stor er familien din, og hvilke behov har dere for plass? Har du flere barn som trenger barneseter kan dette bli trangt i en stasjonsvogn. Med to barneseter kan det bli trangt for Besteforelder som den 5.passasjeren ...

Kjøper du bil for å bruke i 5 år, må du huske at barna kommer til å vokse. Har du for eksempel en 8-åring i dag, vil barnet være 13 år den dagen du skal skifte ut bilen neste gang. Store barn vil ofte ha samme plass som en voksen. En familie med mer enn 3 barn, eller behov for mer enn tre i baksetet må du opp i 7 seter. Kassebilen er den familiebilen som gir mest plass, men du får også større flerbruksbiler eller SUV-er med plass til 7seter. Merk også at ikke alle biler har plass til tre barneseter i bredden.

Ønsker du en så liten bil som mulig bør du sjekke hvor langt passasjersetet må frem for å få plass til barnesete bak. Særlig små barn som skal sitte med ryggen frem tar stor plass i små biler.

Se alle biler med mer enn 5 seter.

Bagasje

Når du kjøper familiebil er bagasje enkelt å vurdere fordi det er konkret. Hvor mange liter du har plass til i bagasjerommet kommer ofte tydelig frem og er enkelt å sammenligne, både med bilen du har i dag og andre biltyper. Likevel bør du huske på at liter viser den totale plassen, men det viser ikke hvordan plassen er utnyttet. En SUV kan f.eks ha et bagasjerom som er kort, men høyt. Da blir det viktig hvordan du sikrer bagasjen inn mot kupeen. Husk å måle de lengste sidene på stor bagasje du ofte tar med deg, for eksempel barnevogn.

4. Bilens effektivitet kan påvirke økonomien din

Storfamilien kan være dyr i drift, derfor kan det være god tå ha en bil med lave drivstoff-/strømkostnader. Med dagens strøm- og drivstoffpriser vil elbil være mest fornuftig dersom du ser utelukkende på kostnad per mil.  

Tar du utgangspunkt i en dieselpris på rundt 19 kr per liter og har en dieselbil med et forbruk på omtrent 0,4 liter per mil får du 7,6 kr i drivstoffkostnader per mil. Kjører du elektrisk og strømprisen er 1,5 kr per kWh inkludert alle kostnader og tar 2 kWh som gjennomsnittlig strømforbruk ender du på 3 kr per mil.

Merk at både forbruk per mil, diesel- og strømpris vil variere.  

Det er imidlertid stor variasjon i drivstofforbruket også innad i diesel kategorien. En bil under 0,4 liter per mil kan anses som økonomisk. Hybridbiler kan også være et effektivt alternativ.

Se vårt utvalg elektriske familiebiler.

5. Komfort og merkebevissthet bestemmer prisen

Når du velger familiebil, kan du velge i de fleste priskategorier. Du finner både rimelige og dyre biler med de fleste av egenskapene ovenfor. Biler som er priset høyt sammenlignet med andre biler i samme størrelse er ofte merker som er forbundet med kvalitet og status.

Premium bilmerker som Audi, BMW og Mercedes for å nevne noen, fokuserer ofte på bedre kjørekomfort, mindre støy og mer eksklusive materialvalg. VW markedsfører sine biler som familiebil, Skoda er bilen som gir deg best plass i bagasjerommet, mens Volvo er kjent for sikkerhet.

Hvor viktig disse egenskapene er for deg vil trolig bestemmehvor mye du vil bruke på din neste familiebil.

Hos MyCar finner du alltid et bredt sortiment familiebiler, spredt på både størrelse og prisnivå. Besøk en av våre butikker i Oslo, Bergen eller Stavanger, eller se alle våre biler på nett. Vi hjelper deg gjerne å finne riktig bil for deg, ta kontakt for en uforpliktende prat.

Les mer om fordelene med bruktbil.

Se også:

Close icon
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
No items found.
close icon
close icon